Jakosääntöjen muokkaaminen syöttöpohjalla

Sisältö

Mitä jakosääntö tekee?

Budjetin tai ennusteen syöttöpohjalla voidaan syöttää arvoja oletusarvoisesti joko vuositasolla, kuukausitasolla, tai käyttämällä molempia. Jakosäännöt määrittävät, miten vuositasolle syötetty arvo jakautuu kuukausille. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi seuraavat:

Kun arvo syötetään vuositasolle, se joko

• jakautuu tasaisesti kaikille kuukausille (tasajako) tai
  • jakautuu kuukausille edellisen vuoden kuukausittaisten lukujen suhteessa (suhteellinen) tai
  • kohdistuu kokonaan tilikauden ensimmäiselle kuukaudelle.

Jakosääntö voidaan määrittää samanlaiseksi koko syöttöpohjalla tai yksittäisille riveille voidaan tehdä omia jakosääntöjä. Esimerkiksi yksi rivi voi käyttää tasajakoa, kun taas toisen rivin sisällön kannalta parempi vaihtoehto saattaa olla suhteellinen jako.

Jakosääntöjen hallinta syöttöpohjalla

Syöttöpohjan jakosääntöjä voit lisätä tai muokata seuraavasti:

1. Avaa syöttöpohja (Ennuste – Avaa tai Ennuste- Syöttöpohja)
  2. Valitse syöttöpohjalla haluttu rivi tai tili aktivoimalla solu vuosisarakkeesta.
  3. Valitse Mukauta-välilehdeltä Jakosäännöt ja sen alta Lisää/muokkaa jakosääntöjä valitulle solulle.

Valinta avaa jakosääntö-ikkunan:

Ikkunan yläosasta nähdään, mitä organisaatiotasoa, tiliä ja tietotasoa kyseinen jakosääntö koskee. Tätä voidaan muokata Vaihda-painikkeesta.

Jos samaa jakosääntöä halutaan käyttää kaikilla riveillä ja kaikilla organisaatiotasoilla budjetin syöttöpohjalla, voidaan Vaihda-painikkeesta valita organisaatiotasoksi kaikki yritykset sekä tileiksi tulos- ja tasetilit:

Tasajako kuukausille

Vuositasolle syötettyjen arvojen jakautuminen tasan kuukausille tehdään jakosäännöllä ”Tasajako”.

1. Valitse jakosääntö-ikkunasta ”Jako aikavälillä” kentästä rivi Oletus.
  2. Valitse oletusjakosäännöksi Tasajako.
  3. Paina OK.

Suhteellinen jako kuukausille edellisen vuoden toteumalukujen perusteella

Jos arvojen halutaan jakautuvan kuukausille jollakin muulla suhteella kuin tasajaolla, käytetään jakosääntöä ”Suhteellinen”.

1. Valitse jakosääntö-ikkunasta ”Jako aikavälillä” -kentästä rivi Oletus
  2. Valitse oletusjakosäännöksi Suhteellinen
  3. Valitse ”Tietotaso”-riviltä, minkä tietotason suhteessa arvot jaetaan kuukausille. Tässä esimerkissä halutaan arvojen jakautuvan edellisen vuoden toteuman perusteella.
  4. ”Ajanjakso”-riviltä valitaan, miltä ajanjaksolta jakosuhde otetaan. Jos käytetään jakona edellisen vuoden suhdetta, valitaan YearOffset ja kirjoitetaan Offset-kenttään -1.
  5. Jos arvoja ei kuitenkaan löydy tältä tasolta jaa ajanjaksolta, määritetään ”Jos jakoperusteen arvot ovat tyhjiä, niin käytä sääntöä:”-rivillä mitä muuta jakosääntöä käytetään tällaisessa tapauksessa. Kuvan esimerkissä käytetään tasajakoa.
  6. Paina OK.

Kaikkien arvojen jako ensimmäiselle kuukaudelle

Jos kaikkien vuositasolle syötettävien arvojen halutaan jakautuvan tilikauden ensimmäiselle kuukaudelle, käytetään jakosääntöä ”100 % ensimmäiselle”.

1. Valitse jakosääntö-ikkunasta ”Jako aikavälillä” kentästä rivi Oletus.
  2. Valitse oletusjakosäännöksi 100% ensimmäiselle.
  3. Paina OK.